Nagy Cseh Sörteszt – Mit igyál Csehországban?

Nagy Cseh Sörteszt – Mit igyál Csehországban?
Várható olvasási idő: 3,5 perc.

Van olyan barátod, aki időről időre lelép valahová külföldre tanulni/dolgozni és bárhol is legyen ez a valahol, te mindig utánamész legalább pár napra? Nos, nekem van, Hetty, akit a múltkor Lengyelországban látogattam meg, most pedig Csehországba is követtem! Nem tud levakarni szegény.

Ezekben a villámutakban az a jó, hogy szállásért szinte alig vagy egyáltalán nem kell fizetni, a buszút pedig bár unalmas egyedül, de költséghatékony; egy tizesből szinte bárhová eljuthatsz FlixBusszal oda-vissza. De ami a legeslegjobb, hogy már jó előre ki van taposva előtted az út – hova érdemes menni, mit kell kipróbálni, mit muszáj megkóstolni és mit felejts el. Most Hetty egy hónapos ösztöndíjának utolsó pár napjára csatlakoztam be, amit egy cseh kisvárosban, Olomoucban töltött egy koleszban. Nem a világ közepe, de Prágán kívül még sehol nem voltam Csehországban, ezért úgy voltam vele, ilyet is látni kell, hazafele pedig kitaláltuk, hogy megállunk Brnoban is szétnézni.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Ilyen kis barátságos utcák fogadtak Olomoucban.

És hogy mit lehet csinálni Olomoucban? Sörözni. Mi mást. Mivel kellett egy téma a blogra, úgy gondoltuk, hogy három nap alatt megkóstolunk annyi sört, amennyit csak tudunk, és közös erővel megtaláljuk a legjobbat!

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Bevásároltunk az első estére. Tippelj, mennyibe került ez az egész cakumpakk! Najó, elmondom: 3 ezer forintba!

Mivel egyikünk se egy nagy sörszakértő, – bár annál nagyobb lelkesedéssel rendelkező sörivó – kitaláltunk egy sajátos szempontrendszert, ami alapján értékeltük a söröket. Nem tudnék hosszas fejtegetésekbe bocsátkozni, legalábbis röhögés nélkül biztos nem, ezért inkább meg sem próbálkozom vele: íme az eredeti sörteszt, változtatás nélkül, alatta pedig kifejtem, mi micsoda. Nagyításhoz katt a képre!

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Külön értékeltünk, ez Hetty papírja.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

…ez meg az enyém.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

A második naptól már csak az én papíromon értékeltünk, ezért ilyen kaotikus. 😀 A bal oszlop Hetty / a jobb oszlop én.

1. Szexisség

Az első szempontunk természetesen az első benyomás, azaz a szexisség volt. Mivel ittunk üveges és csapolt söröket is, ezért több nyertest is hirdethetek ebben a kategóriában: az üvegesek közül a Dark Celia tetszett a legjobban (firka: metálos csajos, Hettynél pedig szexi vagy, Celia), a csapoltak közül pedig 10 ponttal végzett a Matuska és az abszolút közös kedvencünk is, a kétszínű sör, aminek a mai napig nem sikerült kideríteni a nevét. Egy Svatováclavský Pivovar nevű étteremben ittuk, ahol helyben főzik a sört és a specialitásuk ez az egyszerre világos és barna sör, ami egyszerűen nem keveredik össze! A hely itallapján sem szerepel ez a tétel, szóval nagyon titkos. A listán 10 pontot kapott a nagy batár 1 literes Tpéxrophoe is, de őt most ünnepélyesen kizárom, egyrészt mert már a koliban kiderült, hogy nem cseh, másrészt pedig a józan ítélőképességünket elhomályosította a nagy öröm, hogy milyen cuki füle van.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Na melyik a legszexibb?

2. Illat

Második szempont: az illat. Az első pár sör elég szerény pontszámokat kapott, mert tényleg eléggé beleválasztottunk az elején. A citromos Litovel például bármennyire is finom volt, kólaillata volt. Az üvegesek közül a Lobkowicz Ale és a Primator búzasöre vitte a prímet, csapoltak közül pedig a kétszínű sör és a Matuska. Brnoban voltunk egy Středověká krčma nevű középkori kocsmában a főtéren, ahol ittunk egy mézsört (azt hiszem, a ház söre volt) és illatra az is 10 pontot kapott. A helyen amúgy tényleg tartanak ilyen lovagi tournamenteket meg bemutatókat!

3. Hab

Következő szempontunk a hab. Az üvegeseket is kiöntöttük pohárba, de köztük nem született 10 pontos (lehet, mi voltunk bénák). 7 ponttal vitte a Rychtář Grunt nevű világos sör, amihez annyit fűztem hozzá: végre van habja. A csapoltak közül a kétszínű sör, a mézsör és a Matuska vitték 8-9-es pontszámokkal.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Mézsör a Středověká krčma névre hallgató lovagi étterem/kocsmában.

4. Szín

4. szempont: a szín. Gondolom mondanom sem kell, hogy a kétszínű sör vitte hatszázezer ponttal. A Primatornak adtunk még 10 pontot, ami Hetty szavaival: imádnivaló búzás kavargás, a Matuskát elneveztük napsugárnak, illetve még a Permon vörös IPA-ja kapott 9-10 pontot. Na meg a Celia 100%-ot kapott Hettytől.

5. Szénsavasság

Ötödik szempontunk a szénsavasság. Ebből a szempontból szinte mindegyik sör csúnyán leszerepelt, egyedül a nem cseh batár 1 literes Tpéxrophoe kapott max pontot, pedig azt órákig ittuk hazafele a buszon. Szeretett kétszínű sörünk is csak 8-8 pontot kapott és annyi megjegyzést, hogy ellaposodott. A Matuska kapott 9-9.5 pontot és egy optimal megjegyzést.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Kétszínű sörünk <3

6. Erősség

És akkor miután jól megnéztük, megszagoltuk és belenyaltunk a sörbe, jöhet is a lényeg, először is az erősség. 10 pontos nem született, de mindketten a kétszínű sört ítéltük a legerősebbnek, 9-9 ponttal. Üvegesek közül a Primator kapott 8 pontot.

7. Keserűség

Hetedik szempontunk a keserűség. Itt a 0 pontot természetesen a kólaízű Litovel kapta, csapoltak közül pedig a mézsör, a legtöbbet pedig a Permon Pumpkin Ale söre, aminek volt egy baromi rossz keserű utóíze. A többi meg az a full átlag, bár Hetty a Kozelre azt mondta, hogy olcsón keserű.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

A Pumpkint hazafele menet ittuk, Halloween révén. Olyan meghitt, ahogy a háttérben elmosódva begördül a rikító zöld FlixBus, hogy ezt a képet nem hagyhattam ki!

8. Gyümölcsösség

Nyolcadik: gyümölcsösség. A legtöbb sör abszolút nem volt gyümölcsös ízű, ezért sokan kaptak 0 pontot. A Pegas nevű csapolt sörben Hetty banán ízt érzett, de én nem, a Pumpkinban pedig volt egy sütőtökös utóíz, de én azt szintén alig éreztem.

9. Megérte?

És a legfontosabb kérdésünk a végén: Megérte? És itt persze nem az árra gondolunk, hiszen Csehországban minden sör nagyon olcsó, hanem arra, hogy megérte-e meginni, megvenném-e még egyszer. A Staré Brno összességében egy híg lötty, a Litovel, a Mistrův ležák Kozel és a Rychtář 5 pontokkal végeztek (a Rychtářt kellemes keddi sörnek ítéltük), a Platant, Dark Celiát és a Lobkowiczot elég valószínű, hogy megvenném újra, de az üvegesek közül egyértelműen a Primator a nyertes. Csapoltak közül egyöntetűen a kétszínű sörre szavaztunk Hettyvel, de nálam még 10 pontos a Matuska és a mézsör is.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Konklúzió: kutassátok fel a kétszínű sört!!!!

Egyébként összességében azt kell, hogy mondjam, jó, hogy kipróbáltunk ennyi félét, mert bizony a cseh sörök között is akadnak ugyanúgy baromi különlegesek, mint ahogy gyengébbek. Úgyhogy ha másra nem is volt jó ez a teszt, csak arra, hogy lejjebb adjuk az elvárásainkat és ne ijedjünk meg, ha Csehországban a legelső sörünk nem ízlik, hanem próbálkozzunk tovább, akkor már megérte! 😀 Azért azt elmondanám, hogy 3 nap sörivás nem feltétlenül tesz jót, szóval óvatosan! Pár napig sörhassal mászkáltam utána.

Nagy Cseh Sörteszt - Mit igyál Csehországban?

Hogy ne csak a sörözésről essen szó, hanem kicsit a városnézésről is, írtam egy másik cikket, amiben inkább a látnivalókra fókuszáltam: KATT IDE!

További fotókért csekkold az Instagram oldalunk!

Tetszett a cikk? Értékeld vagy ajánld az ismerőseidnek!

A szerzőről

Evi

A három dolog, ami a legfontosabb az életemben: a zene, a barátság és az élményvadászat.

Visszakövetések / Pingbacks

  1. Cseh túra - Bolyongás Olomoucban és Brnoban - […] érdemes felfedezni és elérhető távolságban van tőlünk. Háromnapos cseh túránk során a legjobb sört kerestük, de azért ezalatt volt…

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Mi

Hali!

Mesi és Evi vagyunk. Ha csak tehetjük, mászkálunk, utazunk, felfedezünk, egyszóval: megyünk. Valahová mindig. Ebben a blogban pedig igyekszünk megőrizni ezeket a kalandokat. Ha olvasnál még rólunk, katt ide!

Facebook