Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy szeretnék kimenni külföldre tanulni. Az Erasmus azonban sokáig egy félelmetes mumusként létezett a szememben; mindig úgy voltam vele, hogy jó-jó, majd egyszer ki kell próbálni, de NEM MOST, mert most nem akarok fél évre itt hagyni mindent. Mi lesz addig a pasimmal, a zenekarommal, a barátaimmal, az életemmel?! Szóval be voltam szarva, valljuk be. Ekkor 2015-ben jártunk, és szembejött velem egy számomra tökéletes lehetőség, amivel ki tudtam menni Máltára szinte teljesen ingyen.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Első programjaink egyike – Dingli Cliffs

SZTE & KSU Exchange Programme

A Szegedi Tudományegyetemre járok, két éve még a média alapszakot csináltam, mellette melóztam meg persze zenekaroztam. Eszemben sem volt csak úgy lelépni fél évre (…ez időközben megváltozott, később írok majd róla 😀 ) és itthagyni mindent, ami fontos számomra. Utazni viszont mindig nagyon szerettem és mentem is volna én bárhova, csak nem ilyen hosszú időre.

Szeptember környékén az egyik egyetemi Facebook csoportban láttam, hogy valaki belinkelt egy pályázatot egy máltai tanulmányúthoz. Megnéztem és az ösztöndíj mindössze 8 napra szólt, november közepe-vége fele, és csak a repjegy költségeit kellett nekem állnom, a szállás 7 éjszakára plusz napi egy meleg étkezés ingyenes volt. Csupán egy angol nyelvű motivációs levelet kértek, amiben le kellett írnom, hogy miért akarok Máltára menni, mit szeretnék ott tanulni és mit szeretnék felfedezni a kintlétem alatt. Ez volt az SZTE és a KSU közös cserediákprogramja, amivel a University of Maltára lehetett kimenni egy egy hetes áthallgatásra.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Baromi nagy szerencse, hogy még láthattam az Azúr ablakot, ami időközben sajna leomlott 🙁

Na mondom, ezt nem hagyhatom ki! Gyorsan rittyentettem is egy motivációs levelet és vártam. Egészen az utazás előtti hétig vártam és már kezdtem lemondani a dologról, amikor végre behívtak az EHÖK irodába egy beszélgetésre, ahol kiderült, hogy összesen  9-en pályáztunk és mind a 9-en mehetünk is Máltára, csak írjuk alá a papírokat meg vegyük meg a repjegyeket minél előbb.

Ez az utolsó pillanatos dolog persze nem kedvezett a repülőjegyek árának, de még így is baromi olcsón megúsztuk és nagyon izgatott voltam, hogy mehetek. Ne felejtsük el, hogy nálunk november végén már elég hideg van, Máltán viszont 20-25 fokok vártak, szóval gyermeki lelkesedéssel vártam az indulás napját.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

November közepén tengerpart!! Nagyon utáltak az ismerőseim 😀

Tanulás? Aham.

A program hivatalosan egy áthallgatás volt, tehát elméletileg mi azért mentünk ki, hogy egy hétig a máltai egyetemen tanulhassunk és felfedezzük az ottani oktatás szépségeit. 🙂 Szerencsére ezt senki nem vette véresen komolyan, így az egyetemen mindössze egyszer vagy kétszer jártunk. Természetesen a lehetőség nyitva állt előttünk, hogy bármilyen órára beüljünk, de az idő rövidsége miatt mi inkább a felfedezésre koncentráltunk.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Utolsó nap kicsit változtattunk a programon, mert mindenki át szeretett volna menni Gozo szigetére. Jó döntés volt. 🙂

Baromi jól szervezett volt odakint minden, már vártak minket és kaptunk egy kis idegenvezetést a környéken. Az egyetemen adtak mindenféle repianyagokat (meg pizzát 😀  ), aztán a szállásra is elvittek – amiről sajnos ott derült ki, hogy nem éppen Vallettában, a fővárosban van, ahogy a pályázatban írták, hanem Msidában (L-Imsida), ami egy ún. helyi tanács Vallettától nyugatra. Később rájöttünk, hogy nem igazán vannak távolságok arrafelé, így ezzel nem volt probléma.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Bárcsak Szegeden is pálmafák nőnének az egyetem mellett!!!! <3 😀

A szállás egyébként az egyetem egyik hostele volt, alig egy köpésre tőle. 3 szobát kaptunk, 2-ben elosztották a 8 lányt, és egy srác is volt velünk, aki így kapott egy sajátot. A szobánknak volt egy saját kis terasza, ahonnan tökjó kilátásunk volt az ottani barátságos kis utcára meg a hostel udvarában lévő MEDENCÉRE! 😀 Fürdeni sajna nem tudtunk benne, mert csak kora reggel sütött oda a nap, így elég hideg volt hozzá, de attól még nagyon menőnek tartottuk, hogy saját medencénk van. 🙂

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

University of Malta

Volt egy nagyon jófej koordinátorunk is, aki minden napját velünk töltötte és kísérgetett minket a különböző programokra. Még az indulás előtt kaptunk egy 10 oldalas programtervet, amit nagyjából tartottunk is, így a 8 nap alatt szinte az egész szigetet sikerült felfedeznünk, emellett pedig még arra is volt idő, hogy minden este elmenjünk bulizni. Mi az egyik lánnyal, Zsófival a 7. estét szégyenszemre már nem bírtuk, ezért inkább elmentünk moziba. 😀 Egyébként semmi sem volt kötelező, a programon is úgy variálhattunk, ahogy akartunk, de erre kb. 1-2x került csak sor.

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Blue Grotto – hajótúra

Nézelődj, tájékozódj, járj nyitott szemmel!

Itt, az egyetemen rengeteg ehhez hasonló, vagy még jobb ösztöndíjpályázat van, csak nem igazán vannak szem előtt. Ha az ember nem megy utána, lehet, hogy soha nem is hall hasonló lehetőségről. Korábban én is azt hittem, hogy van az Erasmus és annyi, vagy élsz vele vagy elszalasztod és akkor viszlát külföldön tanulás.

Ha te is a szegedi egyetemre jársz, akkor keresd fel EZT és EZT a honlapot, baromi jó pályázatok vannak, és nem csak ilyen pár naposak, mint ez a máltai. Még olyan is van, amivel a diploma után is ki tudsz menni külföldre dolgozni! Bár a honlapon lehet, hogy elveszel a rengeteg infó között, érdemes az NMI-nél, a tanszékeden vagy az EHÖK-nél folyamatosan érdeklődni a lehetőségekről. Látod, Máltára is azért mehettem ki szó nélkül, mert annyira kevesen tudtak róla. 🙂

Hogyan jutottam ki Máltára szinte teljesen ingyen?

Kis csapatunk 🙂

További fotókért csekkold az Instagram oldalunkat!

 

Értékeld a cikket! Ha tetszett, ajánld az ismerőseidnek! ⤵⤵⤵

A szerzőről

Evi

A három dolog, ami a legfontosabb az életemben: a zene, a barátság és az élményvadászat.

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Mi

Hali!

Mesi és Evi vagyunk. Ha csak tehetjük, mászkálunk, utazunk, felfedezünk, egyszóval: megyünk. Valahová mindig. Ebben a blogban pedig igyekszünk megőrizni ezeket a kalandokat. Ha olvasnál még rólunk, katt ide!

Facebook